Ülkeler Coğrafyası: Amerika Kıt'ası
AMERİKA KIT'ASI
Kuzey ve Güney olmak üzere iki kıt'a olan Amerika' nın doğusunda Atlas okyanusu, batısında Büyük okyanus yer almaktadır.
Kuzey Amerika'nın batısında Kayalık dağlarıve Güney Amerika'nın batısında ise Ant dağları kuzey güney yönünde uzanırlar. Bu kıt'aların orta ve doğu kısımları ise genellikle ova ve plâtolarla kaplıdır. Dünya'nın en büyük akarsularından olan Missisipi Kuzey Amerika'da, Amazon ise Güney Amerika'da yer alır. Kuzey Amerika'da Superior, Michigan, Huron, Erie, Ontario ve Büyük Ayı gölleri yer alır. Kuzey Amerika'da Arizona ve Meksika, Güney Amerika'da ise Atacama çölleri bulunur.
Amerika kıt'alarında yeryüzünde bulunan bütün (muson hariç) iklimler görülür.
Amerika Birleşik Devletleri'nde tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Dünya üretiminde en önde olduğu ürünler; mısır, pamuk, tütün, arpa ve yulaftır. Dünya'nın en çok muz ve kahve üretilen ülkesi Brezilya'dır. Hayvancılık Arjantin'de çok gelişmiştir.
Kanada genellikle soğuk iklimlerin etkisi altındadır. Bu yüzden soğuğa dayanıklı buğday, şeker pancarı, mısır ve keten yetiştirilir.
Nüfusu en çok ülkeler ise ABD, Brezilya ve Meksika'dır. Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yer ABD'nin kuzeydoğusudur.
Kanada; nikel, plâtin ve asbest çıkarımında Dünya' da en önde yer alır. ABD ise; kömür, alüminyum, doğal gaz, petrol, bakır, çinko ve kurşunun Dünya' da en çok çıkarıldığı ülkedir.
Kanada'ya geleceğin ülkesi de denilmektedir. Miktarları tam olarak tespit edilemeyen zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahiptir. Bu ülkede iklim koşullarının olumsuzluğu, endüstri kuruluşlarının güney bölgelerde toplanmasına neden olmuştur.
ABD, Dünya'nın en gelişmiş ülkesidir. Dünya'da en çok dış pazarı olan ülkedir. Bu ülkenin tarım ve endüstrisinin gelişmesi, ülkeyi Dünya'nın ticaret ve bankacılık merkezi yapmıştır. Ülkede çok zengin olan kömür ve demir yatakları endüstrinin gelişmesinin en önemli nedenleridir. Türkiye'nin dış ticaretinde de Almanya'dan sonra gelen ülke olmuştur.
Ekleyen : dersimiz.com