Tarih Bilimine Giriş - Temel Kavramlar
Kavram Bilgisi:
Süreklilik: Kesintisiz süren, devamlı
Kanıt: Bir şeyin doğruluğu, gerçekliği hakkında fikir verici belge, delil
Nesnellik (objektif olma): Gerçekleri olduğu gibi görmek ve yansıtmak, tarafsız kalmak.
Kaynak (belge): Tarihi bir olayı doğru olarak anlamaya yarayan her türlü malzeme.
Arşiv: Belgelerin ihtiyaç halinde kullanılmak üzere konulduğu yere denir.
Veri: İncelenen olayla ilgili elde edilen bütün bilgilere denir.
Yıllık (Anal) : Yaşanan olayların günü gününe kaydedildiği belgelere denir.
Çağ: Siyasi, sosyal, ekonomik açıdan benzer özellikler taşıyan, insan yaşamında birçok değişikliklere ve yeniliklere yol açan önemli bir olayla başlayıp yine önemli bir olayla biten zaman dilimine çağ denir. Taş Çağı, Maden Çağı, İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ, Yakın Çağ gibi.
Yüzyıl: Yüzyıllık süre, asır. Milat başlangıç alınarak 1-100, 101 - 200, 201 - 300 vb. olarak sayılan yüzyıllık dönemlere verilen genel isim.
Milat: Güneş yılı esasına dayalı olarak hazırlanan ve Roma uygarlığı tarafından son şekli verilen takvimin adıdır. Hz. İsa’nın doğumu başlangıç olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle takvime doğum anlamına gelen milat adı verilmiştir. Milattan sonraki tarihler günümüze yaklaştıkça rakamsal olarak büyürken, milattan önceki tarihler günümüze yaklaştıkça küçülmektedir.
TARİHİN TANIMI:
Geçmişte yaşamış olan insan topluluklarının her türlü faaliyetlerini (sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel, dini) ve birbirleriyle ilişkilerini yer ve zaman bildirerek, sebep-sonuç ilişkisi içinde bilimsel yöntemlerle belgelere dayandırarak inceleyen ve tarafsız olarak anlatan sosyal bir bilim dalıdır.
TARİHİN KONUSU:
Kısaca; Geçmiş zamanda yaşayan insan topluluklarının her türlü faaliyetidir.
Geniş anlamıyla; Tarih geçmişte yaşayan insanların medeniyetlerini, bu medeniyetlerin gelişimini, toplumların sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel ve dini faaliyetlerini konu alır.
Ekleyen : dersimiz.com