Güdülenme (Motivasyon)

Organizmanın ihtiyaçlarını gidermek için belli hedeflere doğru harekete geçmesi halinde güdülenmeden söz ediyoruz. Güdü (motiv) organizmanın ihtiyaçlarını gidermedeki istek halini belirtir. Bir evin içinde gömülü altın olduğunu öğrenen bireyin altına sahip olma isteği güdüyü, altını bulma çabası (kazma, dinlenmeden çalışma vb.) güdülenmeyi anlatır.

Bireylerdeki güdülenme halinin bir kısmı organizmayla ilgilidir. Organizmayla ilgili olan bu güdülere fizyolojik güdüler denir. Açlık, susuzluk, uyku, acıdan kaçma, annelik vs. Fizyolojik güdüler doğuştan itibaren etkilidir. Organizmanın yaşamasını sağlar, insanlarda aynı biçimde görülür.

Bireylerdeki diğer insanlarla ilgili olan güdülere de sosyal güdüler denir. Başarı, güvenlik, beğenilme, ait olma, özgürlük vs. Sosyal güdüler sonradan kazanılır. Bireylerin toplumda kendini gerekleştirebilmesini sağlamaya yöneliktir. İnsanlara ve kültürlere göre değişir.

İçgüdü

Öğrenilmeden yapılan, niçin yapıldığı organizmanın kendisi tarafından da bilinmeyen, bir türün bütün üyelerinde aynı biçimde görülen kalıtsal davranışlardır. Göçmen kuşların sıcak bölgelere göç etmesi bir içgüdü davranışıdır


Ekleyen : dersimiz.com