Düzlem Aynalar

Düzlem  Ayna  Nedir?
 
Fizik derslerinden de hatırladığımız gibi Üzerine düşen ışığı yansıtan yüzeylere ayna denir. Aynalar yansıtıcı  yüzeyin sekline (fiziki özelliklerine) göre adlandırırlar. Yansıtıcı yüzeyi düz olan aynalara düzlem  aynalar, yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara çukur aynalar, yansıtıcı yüzeyi tümsek olan aynalara tümsek aynalar denir.
 
Düzlem Aynaların Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir?
 
Düzlem aynalar, Cisimlerin aynı büyüklükte görüntülerini elde etmek için ; evlerde , mağazalarda, iş yerlerinde ve çeşitli teknolojik araçlarda kullanılır.  Isı ve ışık yalıtımı sağlamak için binaların dış cepheleri ayna gibi yansıtıcı camlarla kaplanır.
Projeksiyon, tepegöz, periskop gibi teknolojik araçların yapımında da düzlem aynalardan faydalanılır.
 
Düzlem Aynalarda Görüntü Oluşumu Nasıl Olur?
 
Düzlem aynalarda görüntü oluşumunu anlamak için öncelikle fizikteki görme olayının nasıl gerçekleştiğini  anlamamız gerekir.
 
Bir cismin görülebilmesi için o cisimden gözümüze ışık gelmesi gerekir. Cisimden çıkan ışınlar gözümüze doğrudan gelirse cismin kendisini algılarız. Işık yansıma yada kırılma sonucu gelirse, görüntüsünü algılarız.
 
dzlm
 
Bir cismin düzlem aynada görüntüsünü bulabilmek için , cisimden düzlem aynaya en az iki tane ışın gönderilir ve bu ışınların yansımaları sağlanır. Yandaki şekildeki  görüldüğü gibi yansıyan  ışınların kesiştiği noktada görüntü oluşur.
 
Düzlem Aynada Görüntü Özellikleri Nelerdir?
 
? Görüntü  Zahiri ( sanal )dir.  Yani sadece gözle görülür,  herhangi bir perdeye düşürülemez.
? Cisim ve görüntünün aynaya uzaklıkları eşittir.
? Cisim ve görüntünün boyları eşittir.
Cisim ve görüntü ? Aynaya  göre simetriktir
Düzlem Aynada Görüş Alanı Nasıl Bulunur?
 
Düzlem aynaya bakan bir gözün aynada  görebildiği bölüme (uzay parçasına) görüş alanı denir. Göz görüş alanındaki cisimleri görebilir. Görüş alanını bulmak için iki yöntem kullanılır
 
1-) Gözden ayna uçlarına ışınlar gönderilir ve yansıtılır. Yansıyan ışınlar arasındaki bölge görüş alanıdır.
 
görüş alanı
 
 grüs
 
2-)  Önce gözün aynaya göre simetrisi bulunur, bulunan  simetriden aynanın uçlarına ışınlar gönderilir.  Işınlar arasında kalan bölüm görüş alanıdır ve göz tarafından görülebilir.
 
görüş alanı 2
 
 düzlem
 
Not: Oda duvarında bulunan düzlem aynaya  baktığımızı düşünelim, düzlem aynaya doğru yürümeye başlarsak
 
1-) Düzlem aynada görebildiğimiz bölge (görüş alanı) artar.
 
2-) Düzlem aynada kendi vücudumuzun görebildiğimiz kısmı değişmez.

Ekleyen : dersimiz.com