Canlıların Ortak Özellikleri
1.Solunum: Canlılar yaşamlarını sürdürmek için solunuma ihtiyaç duyar. Hayatsal faaliyetlerinin yerine getirebilmek için, onların enerjiye ihtiyaçları vardır ve bu enerjiyi de solunumla karşılarlar. İki çeşit solunum vardır. Bu solunum çeşitleri ; oksijenli solunum ve oksijensiz solunumdur .
2 . Beslenme : Canlılar hayatsal faaliyetlerini yerine getirebilmek için beslenmekte zorundadır.İki çeşit beslenme vardır.Bunlar;ototrof beslenme ve heterotrof beslenmedir.
3 . Üreme: Nesillerin devamlılığı için canlılar kendilerine benzer yeni bireyler meydana getirir. Bu da üreme olayı ile sağlanır. İki çeşit üreme vardır.Bunlar;eşeyli üreme ve eşeysiz üremedir.
4. Boşaltım: Metabolik faaliyetleri sonucunda oluşturdukları atık maddeleri ve bünyelerindeki fazlalıkları vücutlarından uzaklaştırırlar.Bu olay boşaltım ile sağlanır.İnsanlar ve hayvanlar; terleme,idrar ve dışkılama, bitkiler ise; terleme ve yaprak dökümü ile boşaltım yapar.
5. Hareket: Canlılarda iki çeşit hareket vardır.Bunlar pasif ve aktif harekettir.İnsanlar ve hayvanlar ; aktif olarak hareket ederler . Bitkiler ise aktif hareket edemezler,pasif olarak hareket ederler.
6 . Çevresel uyarılara tepki: Canlılar, dışarıdan gelen ses, ışık,dokunma gibi uyarılara karşı bir tepki oluştururlar . İnsanlar daha çok tepki oluştururlar.
7 . Hücresel yapı: Canlılar; tek bir tane ya da çok sayıda hücrenin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Canlılar hücre yapısına göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere ikiye ayrılır.
8 . Organizasyon: Tek hücreli canlılarda, bir tane hücre bulunduğu için içindeki organeller ve moleküller sayesinde bütün hayatsal olaylar o hücre içinde gerçekleşir . Çok hücreli canlılarda ise basitten gelişmişe doğru oluşan bir durum söz konusudur . İnsandaki organizasyonu açıklarsak; hücre, -doku, organ, -sistem, -organizma'dır.
Ekleyen : dersimiz.com