8. Sınıf 2. Ünite Sınava Hazırlık Soru Cevap Çalışma Konuları -2(D.K.A.B)
ZEKAT NEDİR: Temizlenme, temizleme anlamına gelir. İslam'ın beş şartından biri olan zekat; mali bir ibadettir.Dinen zengin olan, nisap miktarı, altın ya da altına eşdeğer parası olan müslümanların, her yıl mallarından 40/1ni fakirlere dağıtmasına Zekat denir. Zekat vermek farzdır. Zekat hicretin 2. Yılında Medine'de farz kılınmıştır.
NİSAP MİKTARI NE DEMEKTİR, NE KADARDIR: Dinen zenginlik ölçüsüne nisap denir. Nisap miktarı ise 80.18 gr. altın, altına eş değer para ya da mala sahip olmak zenginlik ölçüsüdür.
SADAKA NEDİR: Karşılıksız, ALLAH rızası için fakirlere yapılan yardıma ve her türlü iyilik ve iyi davranışa sadaka denir. ÖR: Fakirlere yapılan her türlü maddi ve manevi yardım, insanlara tebessüm etmek, komşularımızı kırmamak, selam vermek, yoldan insanlara ve hayvanlara eziyet veren şeyleri kaldırmak, köprü, yol, okul, çeşme, cami yaptırmak ya da yapılmasına yardımcı olmak . Sadaka vermek sünnettir. Sadaka vermek sıkıntı ve musibetlere karşı korunmamıza yardımcı olur.
SADAKA-İ CARİYE NEDİR: Öldükten sonra da amel defterimize sevap yazdıran sadakaya denir .Ör: Çeşme yaptırmak, okul yaptırmak, cami yaptırmak, köprü yaptırmak, ilim adına kitaplar yazmak
FİTRE (SADAKA-İ FİTR) NEDİR: Ramazan ayında maddi durumu iyi olan Müslümanların ALLAH'a bir şükür borcu olarak fakirlere vermesi gereken sadakaya; sadaka-i fitr yada fitre denir. Fitre vermek vaciptir yani ,yerine getirilmesi, yapılması gereken bir ibadettir.
ZEKATIN FARZ OLMASININ ŞARTLARI NELERDİR: 1-Müslüman olmak 2-Akıllı olmak 3-Buluğ çağına girmiş olmak 4-Zengin olmak yani nisap miktarı mala sahip olmak 5-Hür olmak
ZEKAT HANGİ MALLARDAN VERİLİR: 1-Altın, gümüş, para menkul değerler: 40/1 (%2,5) 2-Ticaret mallarını zekatı: 40/1 (%2,5) 3-Koyun keçi gibi küçük baş hayvanların zekatı: 40/1 (%2,5) 4-Sığır ve manda gibi büyük baş hayvanların zekatı: 30/1 5-Topraktan elde edilen ürünlerin zekatı: 10/1
ZEKAT KİMLERE VERİLİR: 1-Fakirlere 2- Miskinlere (Hiçbir şeyi olmayan, düşkün demektir) 3-Çalışamayacak kadar hasta, yaşlı ve hiçbir geliri olmayanlara 4-Borçlulara 5-Yolda kalmış, kendi yaşadığı bölgeden uzak düşmüş ve parasız olanlara
ZEKAT KİMLERE VERİLMEZ: Anne,baba, büyükbaba, büyükanne-çocuklara ve torunlara-karı,koca birbirine zekat veremez Zekat; cami, çeşme, köprü ve yol gibi yerlere de verilmez. Bizzat fakirin yani ihtiyaç sahibinin kendisine verilmesi gerekir.
ZEKAT VE SADAKA İBADETİNİN, YARDIMLAŞMANIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL YARARLARI NELERDİR: Zekat ve sadaka verilen toplumda yoksulların ihtiyaçları giderilmiş olur, karşılıklı sevgi ve saygı bağları gelişir, yardımlaşma ve dayanışma güçlenir.Toplumun barışına ve birlik, beraberliğine katkı sağlar. Zekat ve sadaka veren kişi mutlu ve huzurlu olur, malının şükrünü yerine getirir, cimrilik ve bencillik hastalığından kurtulur, kendini ALLAH'a yakın hisseder. Toplumda zengin ve fakir arasındaki ayrışma azalır kin ve nefret duygularından arındır, insanlar birbirine hoş görüyle bakar.
ZEKAT VE SADAKA VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR: Zekat verirken niyet edilmelidir. Zekat ve sadaka mümkünse gösterişten uzak, gizlice verilmesi daha uygundur.(Sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek şekilde olmalıdır) Zekat ve sadaka verirken malın kötüsünü vermemeye dikkat edilmelidir. Yoksullara ve kimsesizlere zekat verirken gururlarını incitmemeye, toplum içinde küçük düşürmemeye çalışmalıyız. Zekat verirken önce akraba ve komşu olanlara öncelik verilmeli, eğer bunlar arasında zekat verecek kimse yoksa ,toplumdaki diğer yoksullara verilmelidir.
YARDIMLAŞMA KURUMLARIMIZ HANGİLERİDİR:1-Kızılay: Amacı, Deprem ,sel, yangın, çığ gibi doğal afetlerde, afetzedelere destek olur.Zor durumlarda kalanlara yiyecek,içecek, giysi, battaniye, çadır vb. yardımlarda bulunur.İhtiyaç duyulan yerlerde hastaneler açar.Kurmuş olduğu kan bankası aracılığıyla kan bulma hizmetlerini yürütür.Gerekleri yerlerde aş evi açarak yoksullara ücretsiz yemek dağıtır. 2- Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı: Amacı, yoksul ve muhtaç durumda olan kimselere; para, yakacak, eğitim vb. yardımlarda bulunmak. 3-Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu: Amacı, kimsesiz, bakıma muhtaç olan çocuklara yardım eder. Ayrıca engelli ve yaşlı insanların barınmalarını sağlayarak onları topluma kazandırır. Kurum şehitlerin eş ve çocuklarıyla, gazileri koruma görevini de üstlenmiştir. dersimiz.com 4-Milli Eğitim Vakfı: Amacı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına ve öğrencilere yardım eder. Eğitim, öğretim ve sağlık konusunda ihtiyaçların karşılanması için yoksul öğrencilere yardımda bulunur. Şehit öğretmen ailelerine yardımda bulunur. Başarılı ve yoksul öğrencilere burs verir. Ülkemizdeki eğitim kurumlarının çeşitli ihtiyaçlarını karşılar.
KAZA VE KADER NEDİR: Kader; ALLAH'ın olacak olan her şeyi, önceden beli bir plan ve programa göre yaratmasına kader denir. Ör: Dünyanın kendi etrafındaki dönüşünü yirmi dört saatte tamamlaması,elmanın elma ağacında yetişmesi, Suyun normal basınç altında 100 derecede kaynaması. Güneşin doğudan doğup batıdan batması , insanların konuşan ve düşünen bir varlık olması gibi, Allahın her şeyi belli bir plan ve programa göre yaratarak, olacak olan her şeyi kendi yasası içinde belli bir kadere bağlamıştır. Bir de elimizde olmayan kaderimiz vardır: Kaç sene yaşayacağımız,kalbimizin atması, İnsanın kız yada erkek doğması, anne babasını kendisi belirleyememesi, ırkımızı seçemememiz, ten, göz rengimiz gibi kaderler insanın kendisinin seçemediği zorunlu kaderidir.
Kaza: ALLAH'ın önceden yaratmış olduğu şeylerin vakti zamanı geldiği zaman gerçekleşmesine kaza denir.Ör: Bebeğin anne karnındaki süresini doldurduktan sonra doğum zamanın gelip, doğması . İnsanın ömrünü doldurup,zamanı geldiğinde ölmesi, her hangi bir meyvenin zaman içinde olgunlaşıp yenecek kıvama gelmesi gibi
ALLAH HERŞEYİ BELLİ BİR ÖLÇÜYE GÖRE YARATMIŞTIR: Evrende yer alan canlı cansız tüm varlıklar eşsiz bir uyum ve düzen içindedir. Her varlığın bir amacı vardır. Evrendeki hiçbir varlık tesadüfen ve amaçsız yaratılmamıştır. Evrende gerçekleşen olaylar bazı yasalar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bu durum ALLAH'ın evrendeki bütün varlıklar için belirlediği bir kader olduğunu açıkça göstermektedir. Öyleyse Kader, Yüce ALLAH'ın evrende koyduğu ölçü ve düzene verilen addır. Örnek verecek olursak; uzayın ortalama ısısı eksi 270 derecedir. Bu ısıda insanın ya da herhangi bir canlının yaşaması imkansızdır. Dünyamızın ortalama ısısı ise 15-20 derece arasındadır. Dünyada canlı hayatına uygun ısının oluşması ve korunması güneş ve dünya arasındaki uzaklığın adeta matematiksel hesapla hesaplanmış gibi ALLAH'ın her şeyi belli bir ölçüye göre yaratmasıyla ilgilidir.
Hazırlayan: Murat ŞEN (D.K.A.B) Öğrt. Kocaali-SAKARYA
Ekleyen : notbak.com