Üflemeli Çalgılar : Flüt(Fülüt)

Üflemeli Çalgılar : Flüt(Fülüt)

- Flüt, üç parçanın birleşiminden oluşan bir enstrümandır.
* Baş (ya da ağızlık)     * Gövde           * Kuyruk
- Notalar fülüt için sol anahtarı ile yazılır.
- Flüte orkestrada solo olarak, melodilerden en hızlı pasajlara dek her türlü görev verilebilir.
- Flüt tüm üflemeli çalgılar içinde en çevik ve en hünerli çalgıdır.

Flüt üflemeli bir çalgıdır. "Ney"e benzer. Yan tutularak çalınır. Gövdesinde 16 delik bulunur. Tahtadan ya da değişik metallerden yapılır. Günümüzde kullanılan flütler gümüş ya da gümüşe batırılmış metalden yapılmış silindir biçiminde, iç içe geçen üç parçadan oluşur. Boyları farklı olan alto ve küçük flüt adlı iki türü vardır. Delikleri, anahtarlı ve kaldıraçlı mekanizmalara bağlıdır. Ezgili flüt ağza sokularak, yan flüt ağza sokulmadan çalınır. Ses genişliği 3,5 oktavdır. Bilinen en eski ve en yaygın olarak kullanılan çalgılardan biridir. Yunanlıların ve bazı Orta Avrupa ve Güney Amerika halklarının geleneksel çalgısıdır.
Notası, ikinci çizgi sol açkısı ile yazılır.
Diyapazona göre duyuluşu aynıdır.
Orkestra ve Armoni Muzikalarında, iki partisi bulunur.
Solo ve eşlik, görevi verilir.
Ses rengi, tatlı deyişli ve çobanlamadır. Çalgının baş bölümünde bir üfleme deliği vardır. Bu üfleme deliği alt dudağa dayatılır. Tutuşu, sol el baş bölümde, sağ el son bölümde olmak üzere, yere koşut ve sağ omuz yönünde olmalıdır, her iki elin baş parmaklan, çalgının ses deliği olmayan bölümünden destek görevi yapar.
Öncelikle ciğerlerin sıhhatli olması, her soluklu çalgı çalanda aranılacak birinci koşuldur. Dudakların; ince, kusursuz dişlerin; düzgün ve eksiksiz (ön dişler) olması, aranılan nitelikler arasındadır. Üst dudağın çıkıntılı olması, kusur sayılmaz. Bu çalgıya on oniki yaştan önce başlamak yararlı değildir. En çok çalışma; (etüt, metot, morso) günde, dört saati geçmemelidir.


Ekleyen : notbak.com