Sürtünme Kuvveti

Sürtünme, eylemsizlikle ters özelliklere sahiptir. Eylemsizlik, bir cismin hareket durumunu sürdürme eğilimidir. Sürtünme kuvveti ise harekete neden olan bir kuvvet olmayıp hareketi engelleyen bir kuvvettir.Sürtünme
Sürtünme Kuvveti(Fs)=Sürtünme Katsayısı(µ) X Cismin ağırlığı(N) bağıntısı ile hesaplanır.
Sürtünme kuvveti katı, sıvı ve gazlar için geçerli olan bir temas kuvvetidir.
Bir futbol topunu ayağınızla yerde yuvarladığınızda top belli bir süre yuvarlandıktan sonra durur. Topun yüzey üzerindeki hareketini engelleyen, sürtünme kuvvetidir.Çamurlu sahalarda oynanan maçlarda, sporcuların ve topun hareketinin ne denli zor olduğunu gözlemişsinizdir.
Sürtünme kuvveti harekete göre zıt yönde oluşur ve sürtünen yüzeylerin büyüklüğüne bağlı değildir.
Günlük yaşamda alışageldiğimiz pek çok işi sürtünme sayesinde kolaylıkla yapabiliriz.

Örneğin; yürümek, bisiklete binmek, vida sıkmak,, araçları harekat ettirmek ve durmak, sürtünme kuvvetleri sayesinde gerçekleşir.


Sürtünme kuvvetinin olumlu ve olumsuz etkilerin günlük yaşamımızda da görebiliriz.

Örneğin; sürtünme nedeniyle ayakkabılarımızın altı aşınır. Ancak sürtünme olmasaydı ayakta duramazdık, rahat yürüyüp koşamazdık. Hareketli cisimler istediği zaman duramazdı. Bu durum, birçok çarpışma ve kazalara neden olurdu.


Kış günlerinde ayakkabılarımızın altının pürüzlü olması gerekir. Çünkü buz ve kar üzerinde sürtünme kuvveti azdır. Buzlu ve karlı yollarda arabaların kaymasını önlemek için tekerleklere zincir takılır. Buz tutmuş yollara kum dökmek de sürtünmeyi artırarak aracın kaymasını önler.
Arabaların motor gücünün bir kısmı, motordaki sürtünmeyle ve tekerleklerin yola sürtünmesiyle ortaya çıkan sürtünme kuvvetlerini karşılamak için harcanır. Yani sürtünme enerji kaybına neden olur.


Ekleyen : dersimiz.com