Enerji Nedir?

ENERJİ

Fiziksel anlamda enerji, iş yapabilme yeteneğidir. İş yapabilmek için enerjiye ihtiyaç vardır. Enerjinin bir kısmı iş yolu ile cisme aktarılırken, bir kısmı da işi yapan tarafından harcanır.

 

Enerji E ile gösterilir. İş ile enerji aynı birimlerle ifade edilir. SI birim sisteminde enerji birimi joule dür. Gıdalardaki enerjiler ise calori birimi ile ifade edilir. Enerji skaler bir büyüklüktür.

 

Yaşantımızın her anında bir enerji türü ile karşılaşırız. Çok hareketli olan bir çocuğun enerjisi, şelaleden akan suyun enerjisi, fotosentezle bitkilerin ürettiği enerji, kömür ve petrolden elde edilen enerjiler, ses enerjisi, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi vb. enerjiler bunlardan bazılarıdır. Bir bebeğin büyüyebilmesi için besinlerden alacağı enerjiye, bir fidanın büyüyebilmesi için Güneş’ten alacağı enerjiye, bir aracın hareket edebilmesi için de yakıttan elde edilecek enerjiye ihtiyaç vardır. dersimiz.com

 

Kuvvetin yaptığı iş, cisme enerji kazandırdığı gibi cismin mevcut enerjisini de açığa çıkarabilir. İş ile enerji doğrudan ilişkilidir. Eğer bir iş yapılmış ise mutlaka bir enerji harcanmış demektir.

 

Enerji Türleri:

Enerji türleri hakkında detaylı bilgiyi enerji çeşitleri başlığı altında bulabilirsiniz.

 


Ekleyen : E. AYDIN