Dolaşım Sistemi-4.Sınıf

KAN DOLAŞIMI

Vücudumuzda birçok organ vardır. Bu organların görevlerini yerine getirmesi için enerji kaynağımız olan oksijen ve besinlere ihtiyacı vardır. Besinlerin ve oksijenin bu organlara sürekli taşınması ve dağıtılması gereklidir.  Bu dağıtım işleriyle de görevli organlar vardır. Bunlar kalp, damar, kandır.

 

Kan: Vücudumuzda damarlarımız arasında gezinen kırmızı renkli sıvıdır. Besinlerin ve oksijenin organlara taşınmasında görevlidir. Kan oksijen, karbondioksit, yararlı ve zararlı maddeler taşır. Eğer oksijen ve yararlı besin taşıyorsa kanımız açık kırmızı, karbondioksit ve zararlı atık madde taşıyorsa koyu kırmızı renklidir.

Damarlar: Kanın vücutta yolunu bulması, dolaşmasını sağlar.

Kalp: Kanın damarlar arasında hareket etmesini sağlayan organımızdır. Tamamen kaslardan oluşmuştur. Kasılıp gevşeyerek kanın vücudumun her noktasına gitmesini sağlar. Kan pompalarken damarlarda yaptık etkiye yani sese nabız diyoruz.

Nabız: Bebeklerde 100-120

             Çocuklarda: 80-100

             Yetişkinlerde 70-80 civarındadır.  Büyüme çağında olan bebekler daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarından kalp atış hızları daha fazladır. Bebekler büyüdükçe kalp atış hızları da yavaşlar.

 

Kalp atış hızı ve solunum egzersiz yaptığımızda artar. Çünkü vücudumuzun organları olduğundan daha çok çalışır. Yani daha çok oksijene ihtiyaç duyarız. Solunum esnasında aldığımız oksijen kalp vasıtasıyla tüm vücuda yayılır.

 

Ayrıca kalp ve nabız artış hızımızı heyecan, korku, endişe kaygı gibi durumlarda da artar.

Nabzımızı stetoskop adı verilen bir alet ile ölçeriz. Ayrıca bu alet ile soluk alıp vermemizi yani ciğerlerimizi de dinleyebiliriz.


Ekleyen : notbak.com