Anakart

Anakart

Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir. Anakart;işlemci,bellek,kartlar ve denetleyiciler gibi bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlayan özel devreleri içerir.Ayrıca işlemci,ekran kartı,ses kartı,ağ kartı gibi diğer temel işlevlere sahip kartlar da anakartın üzerine takılır.Anakartın yapısı ve buna bağlı olarak veri taşıma hızı bilgisayarın çalışma performansını önemli ölçüde etkiler. 

Anakartı oluşturan temel bileşenler şunlardır:
Chipset: Anakartın en önemli parçasıdır ve anakart üzerindeki elemanların haberleşmesini sağlayan denetçilerdir.Anakartın destekleyeceği işlemci,saat hızı ,maksimum bellek miktarı gibi temel özellikleri belirler.Anakartın hızını ve kalitesini belirleyen en önemli faktördür.
BIOS: Bios sistemin her açılışında yürütülen rutin işlerin yüklü olduğu ve bazı programların sistem kaynaklarına erişim için referans aldıkları sistem programıdır. Tüm ana kartlarda elektrik kesilmelerinde dahi silinmeyen bu program rom bellek denilen bir programlanabilir çip üzerine yüklüdür.
Genişleme Yuvaları: Anakart üzerine ekran kartı,ses kartı,faks-modem kartı,TV kartı gibi bileşenlerin takılmasını sağlayan ISA,PCI AGP yuvalarıdır.
Haberleşme Birimleri: Anakartın diğer çevre bileşenlerle(klavye,yazıcı vb.) haberleşmesini sağlayan birimlerdir.(PS/2 portu,usb portu vb.)
Mikroişlemci
Ana Bellek(Ram)


Ekleyen : notbak.com